Menu Content
5. raka seger i hårt Hogland race 11-13.6.2010 PDF Print E-mail
Written by Henrik R-S   
Sunday, 13 June 2010

ImageÅrets upplaga av Volvo Suursaari Race blev en hårdvinds dust av rang. Av 139 anmälda båtar slängde ett trettiotal in handduken redan före start och fram till lördags kväll hade 80 båtar avbrutit på banan. Slutligen kom endast 18 i mål. Vart är landets havskappsegling på väg? Har båtkonstruktörerna försummat att bygga båtarna så att de verkligen klarar förhållanden som kan uppstå när som helst ute på havet? Har man betonat för mycket lättvindsegenskaperna? Vi medger att det nog blåste, men vi talar ändå om vindar under stormstyrka. Vad skulle hända detta fleet ifall vinden hade gått upp i 25m/s? Men, kanske det är som dagens HBL skriver att detta är "Finlands största havsseglats". Tur förstås att inget värre hände någon tävlare.

Inte heller Tarantella klarade sig oskadd, även om vi nog kom i mål kl. 01.51 på söndag morgon som 4. båt av samtliga startande efter snabbaste Trou Noir, estniska Charisma och Kimmo Lautanens Blue Café. Och som enda båt i mål i vår egen klass. Värst på skadelistan var nog vårt förstags nedre beslag som brast norr om Hogland. Detta lyckades vi dock reparera och kunde fortsätta normalt 20 min senare. Fartmässigt var repan i G3 dock värre. Kolfiberseglet helt enkelt fladdrade sönder då skotet brast i den hårda vinden och vi vågade inte använda duken efter det. Farten var dock ganska bra med den gamla G4 i Cuben. 6,5 knop på kryssen med två rev i storen och "rätt" häftig sjö. Vinden var periodvis 42 knop, men höll sig för det mesta mellan 25 och 35 knop. Med rätta segel hade vi en helt njutbar segling i det soliga vädret. Vi seglade sträckan Kotkan Portti paluu - mål 2 timmar 5 min snabbare är trimaranen Trou Noir, vilket klart visar att Tarantellas bästa sida är kryss i hårt väder.

Resultatmässigt inte helt illa, en "överlägsen" seger och rätt bra poäng för rankingen. Detta var vår femte raka seger i racet. Kanske vi småningom kunde få behålla pokalen som heter "ORC Ylivoimaisin voittaja". Priset gick dock denna gång till Stella i klass ORC2, efterrsom det var enda klassen där det gick att jämföra (två båtar i mål). 

Besättning: Leif (skipper), Marcus, Peter, Juhana, Thomas och Marc.

Track och foto i Photo gallery (några nya bilder 17.6).

Resultat här

Tack vare segern gick Tarantella upp i ledningen i ORC rankingen

Last Updated ( Thursday, 17 June 2010 )
 
< Prev   Next >