Menu Content
Gotland Runt - 4. Come back PDF Print E-mail
Written by Henrik R-S   
Wednesday, 07 July 2010

Så är det dags för Tarantella II:s 4. Come back i denna anrika tävling och vårt femte årtionde av havskappsegling. Och som KSSS skriver på sin hemsida (även nedan)  torde vi vara still going strong. Utrustade med det senaste i kappseglingsväg, såsom trådlöst bredband, iPad (3G+GPS) och Canon 7D samt ett o annat segel borde uppsättningen i alla fall vara bra. Och tack vare marktruppernas (Marja och Heinz) insats seglar vi iväg utvilade och väl gödda. Dessutom ser vi fram emot att träffa bägge igen i Sandhamn, hoppeligen fre kväll ca 22, om det är att tro på vår SailPlanner. Får se hur tekniken seglar...

Vi har vår standard besättning med oss: Leif som skeppare, Michael som huvudrorsman och Henrik, Marcus Silli och Bimbo som gastar.

Starten för ORC Allfa går 7.7. kl 12.30.


2010-07-06n från race.ksss.se
Spänstig 40-åring still going strong

Finska båten Tarantella II måste vara Gotland Runts längsta följetong. Under 40 år eller fyra decennier har båten deltagit, inte varje år men tillräckligt ofta. Ännu mera häpnadsväckande är att besättningen inte har förändrats särskilt mycket över åren.

- Vi var med redan 1969 med Tarantella I som var Nautors första båt. Det säger skepparen Leif Ramm-Schmidt, tidigare ordförande i seglarförbundet i Finland (obs! ordförand för Havskappseglarna r.f.). Han fortsätter: -1970 var vi med första gången med Tarantella II och året därpå vann vi vår klass och då var jag bara 22 år gammal. Sammanlagt har vi vunnit sex gånger, den mest överlägsna var en marginal till nästa båt på mer än 8 timmar! Så nu firar vi 40-årsjubileum. I besättningen finns jag själv, min bror Mikael och sen skulle min pappa Heinz vara med också. Han fyller 90 år men fick en axelskada och kunde inte vara med ombord men han kommer hit på torsdag och ska vara med på prisutdelningen. Vi har varit här varje årtionde och det här är femtonde gången vi är med. Vi har tre generationer med ombord, min pappa och min son och sedan har vi stamgastarna som varit med oss i ungefär tio år. Och vi vann årets tillfartstävling hit med över en timme.

 

- För oss är varje deltagande i Gotland Runt som en stor happening som väcker många gamla minnen till liv. Senast vann vi 2003 och vinner man kommer man inte igen genast utan behöver några år till för att hämta sig. Så när båten fyller 40 år 2010 är det dags igen att vinna vår klass ORC Alfa. Båten är en Sparkman Stevenskonstruktion och något av ursprunget till Swanbåtarna.  Dom är robusta konstruktioner som tål alla slags väder. Ett exempel på detta är när hon deltog i Finlands största havskappsegling, Hogland Runt, i år. Det blåste 40-45 knops vind  (motsvarande ca 15 m/sek (obs! 20 m/s) och vi var den enda båt som kom i mål i vår klass. Av 113 båtar som deltog så kom bara 13 (obs, 18!) i mål.

 

Den som kanske oroas av att stora delar i familjen deltar som besättning och att alla möjliga problem därför kan uppstå, den har inget att hämta hos Tarantella II. – Vi seglar som ett team och det är alltid bästa man på varje uppgift. Ett är säkert – vi kämpar till det sista !

 

Den bästa gästen är den trogna gästen, därför kan vi vara rätt säkra på att Tarantella II med samma besättning dyker upp åtskilliga gånger till. När båten fyller 50 är den säkert tillbaka om det finns en lämplig klass. Båten är ju för ung för att få segla i ”Antikrundan” !


Last Updated ( Wednesday, 07 July 2010 )
 
< Prev   Next >