Menu Content
Heinz i Sandhamn PDF Print E-mail
Written by Henrik R-S   
Saturday, 10 July 2010
Heinz, som kom till Sandhamn först på torsdag pga en axelskada i början av veckan, intervjuades i Sandhamn. Läs nedan referat från KSSS.

Image2010-07-09 från www.ksss.se
”Årets tre höjdpunkter är jul, nyår och Gotland Runt"

 Heintz Ramm-Schmidt, 90 år i år, har varit med om 13 Gotland Runt-seglingar och vunnit sju av dem och av vilka tre har varit totalseger. Gotland Runt-seglingarna har alltid varit hans seglingskarriärs viktigaste tävling, en höjdpunkt varje gång. I årets segling deltar söner och sonsöner ombord på Tarantella II.

- Vi finlandsseglare menar ju att året har tre höjdpunkter: jul, nyår och Gotland Runt. Man kan inte förklara stämningen i Sandhamn under tävlingarna, den måste bara upplevas. Det är något alldeles otroligt. Det är en sådan lockelse så jag tycker synd om varje seglare som inte får uppleva den. Jag har nog varit här 20 gånger för innan vi hade vår Tarantella seglade jag på andra båtar, bland annat på den berömda Cancan.

Under sina år har Heintz Ramm-Schmidt hunnit segla ett antal båtar: - Det var Laurinkostrar på 1960-talet och Nautors Sparkman-Stephensritade Swan 36 som var den första båt som Nautor sjösatte. Det sägs att utan vår beställning hade Nautor aldrig kunnat skapas och nuvarande ägaren menar att det är min förtjänst att Nautor finns till. Vi seglade 36-an under tre år och det gick relativt bra. Sen kom Swan 37-an och den har visat sig vara ett lyckokast.

Om han jämför likheter och skillnader mellan havskappseglingarna på 1960- och 70-talen med dem som är nu, har Heintz Ramm-Schmidt ganska bestämda åsikter: - Skillnaden är bland annat den att då skydde man inte hårt väder utan man seglade under alla förhållanden, seglade för fullt och kom i mål. I dag är det så att när det blåser lite mera kommer båtarna inte i mål, de fullföljer inte. ”Hogland Runt” i maj i Finland är ett bra exempel där bara 18 av 139 deltagande båtar kom i mål. Det är ett tecken på, tycker jag, att de har inte samma ryggrad som förr.

 

På sina båtar har han ofta barn och barnbarn i besättning, tävling eller nöjessegling spelar ingen roll. Hur fungerar det? - Det fungerar ypperligt – besättningen är ju lika viktig som att ha fina segel. Besättningen pratar segling året runt och vi har aldrig bråkat. Alla vet sin position och sin uppgift. Finns det några kvinnor ombord? – Nej, absolut inte. Har inget emot kvinnor men på en så liten båt är livet hårt. Det har bara fallit sig så även om vi inom familjen har en sondotter som varit nordisk mästare i E-jolle fem år i rad.


Om Heintz Ramm-Schmidt får välja en episod som har särskilt minns från alla sina Gotland Runtseglingar tänker han helst på tävlingen 1971. Då vann de totalsegern efter en otrolig kamp hela vägen runt med systerbåten Gabriella (red anm Victoria) där de hårfint vann på slutrakan. De hade kämpat sida vid sida ända från start ”så det var bansegling hela vägen”.


Hur tror du att kommande havskappseglingar kommer att utvecklas? – Jag gratulerar den nya inriktningen som Gotland Runt fått i år genom att bland annat i högre grad observera och uppskatta ’den breda massan’, det vill säga inte bara favoriter och de största båtarna utan även många andra, följer och rapporterar om dem. Sedan är den nya banläggningen ett bra initiativ som säkert kan få efterföljare. Det är en klar förbättring som säkert gör att den sjunkande trenden vad gäller antal anmälningar nu kommer att brytas.

Last Updated ( Saturday, 10 July 2010 )
 
< Prev   Next >