Menu Content
Tarantella - Östersjöns pärla PDF Print E-mail
Written by HBL 7.7.2003 / SportMåndag / Segling / Hans Nyman   
Sunday, 06 July 2003
Tarantella - Östersjöns pärla...


Redan för 30 år sedan skrev Hbl att Swanbåten Tarantella är för gammal. Den kan inte vinna mer. Men familjen Ramm-Schmidt som äger segelbåten har bevisat motsatsen. Båten har gjort comeback tre gånger och mottot har varit: "Bara vi går in för att vinna". Det är familjens grand old man Heinz Ramm-Schmidts, 83 år, honnörsord och det har besättningen nästan till punkt och pricka följt.

För att göra en lång historia kort - Tarantella är byggd 1970. Den har varit med i Gotland Runt, den största havskappseglingen i Europa, hela 13 gånger. Besättningen, som gärna bara talar om Tarantella, har vunnit tävlingen sex gånger och tagit tre andraplaceringar. Tre gånger har man vunnit Gotland Runt over all (1971, 1991 och 1992).

- När vi vann överlägset 1991 sade man i kappseglingskretsar att vi hade tur. Därför ställde vi också upp följande år för att bevisa att vi var värdiga segern föregående år. Det var första gången samma båt vunnit den prestigefyllda tävlingen två gånger efter varandra, säger Michael Ramm-Schmidt.

Årets tävling, som avslutades i början av veckan vann Tarantella klart.

- Aldrig tidigare har båten varit så bra trimmad som i år. Vi seglade så bra man kan göra det. Vi är verkligen glada över den här segern. Varje gång Tarantella ställt upp i Gotland Runt har besättningen bestått av tre Ramm-Schmidtar och tre andra. Undantagsvis har det funnits fyra från familjen med. Sin första comeback gjorde Tarantella 1980, den andra 1990 och tredje 2000. När Tarantella vunnit 1992 var Heinz Ramm-Schmidt benägen att sälja båten. Han ville inte utmana ödet två gånger. Båten såldes visserligen, men den stannade inom familjen Ramm-Schmidt - och fortsätter att vinna.

Sommaren 1937 arrangerade Kungliga Svenska Segel Sällskapet den första Gotland-Runtseglingen med 42 deltagare. Senare har den vuxit och är i dag det största havskappseglingsevenemanget i världen beträffande antalet yachter som deltar. År 1963 byggdes hamnen i Visby ut för att klara den ökade godstrafiken. Då flyttades starten i Gotland Runt till Sandhamn och sedan dess har både start och målgång varit förlagda till Sandham.

Lagarbete

För två år sedan drog sig skepparen Heinz Ramm-Schmidt tillbaka. Han ansåg att han inte mer platsade i teamet på grund av sin ålder.

- Lite har besättningen föryngrats och nu har vi ett sammansvetsat team igen. Andan är bra ombord och alla vet precis vad som skall göras. Vi behöver inte någon speciell ordergivning, säger Michael Ramm-Schmidt.

- På Tarantella har man alltid satsat på att besättningen skall ha det bra med god mat och möjlighet att vila ordentligt. Tre dagar ute till havs är tufft och kräver noggrann planering, både före start och under kappseglingen.

Tarantella satsar på två stora kappseglingar under säsongen. Den första är tillfartsseglingen Hangö-Sandhamn och den andra givetvis Gotland Runt. Årets seger värmde givetvis, men ger besättningen huvudbry.

- Skall vi delta 2010 igen? säger Michael Ramm-Schmidt.
Svaret på frågan torde vara klart!

Last Updated ( Wednesday, 18 January 2006 )
 
< Prev