Menu Content
Nautors grundare ser positivt på framtiden PDF Print E-mail
Written by Jakobstads Tidning 8.2.2004 / Bengt Rönnback   
Saturday, 07 February 2004
Nautors grundare ser positivt på framtiden...


Ramm-Schmidtarnas Swan 37:a, det vill säga Tarantella II har skördat lagrar i över 30 år.

- Båten finns med på årets båtmässa, men den är inte till salu, säger ägaren Leif Ramm-Schmidt.

På plats finns även Nautors grundare Pekka Koskenkylä. På fredag eftermiddag hade han ännu inte hunnit se så mycket av årets båtmässa. Men hallarna är stora och Koskenkylä tycker att båtutställningen i Helsingfors är att räkna med även i ett internationellt sammanhang.

- Finland är ett litet land med en relativt stor båtmarknad. Vi har alltså jämförelsevis många båtar i förhållande till folkmängden, säger Koskenkylä.

Han ser optimistiskt på den finländska båtbranschens framtid. De båtar finländarna vill ha är sällan av samma typ som sydligare breddgraders båttyper. Vi vill ha båtar som är personligt designade och en hög hastighet är sällan båtens viktigaste egenskap.

Men det är inte Nautor som ställer ut Tarantella II. Utställare av denna Swan 37:a byggd 1970 är Havskappseglarna rf. Föreningen är enligt Leif Ramm-Schmidt inte med på båtmässan för att sälja någonting, utan vill bryta en lans för havskappseglandet.

Tre generationer Ramm-Schmidtar, Heinz, Leif och Henrik har hunnit tävla med Tarantella II och fortfarande klarar den gamla Swanen sig bra i havskappseglingar. Detta tack vare IMS-handikappregeln som ger behövlig gottgörelse gentemot de moderna båtarna. Henrik var första gången med i Gotland runt år 2000 och uppmuntrad av de senaste årens framgångar ser återväxten av havskappseglare inom familjen ut att vara tryggad.

Leif Ramm-Schmidt beklagar att många Swanar numera bara seglar inomskärs.

Han undrar om det är vettigt att bygga lätta havskryssare, vilka inte är så behagliga att segla med i hård sjö.

- Eller kanske är den nya generationens båtbesättningar inte lika tuffa som den äldre generationen, säger han.

Text och bilder får icke användas i kommersiellt syfte

 
< Prev   Next >