Menu Content
Nya sparåtgärder på Nautor PDF Print E-mail
Written by HBL 7.2.2004 / Ekonomi / Nina Dahlbäck   
Friday, 06 February 2004
Nya sparåtgärder på Nautor...Kräftgången på Nautor fortsätter. I går inleddes nya samarbetsförhandlingar som kan komma att resultera i omfattande permitteringar och uppsägningar.

Foto: Jyri Tervo


PEDERSÖRE

Nautor seglar i motvind. Strax före jul avslutades den förra förhandlingsrundan på båtfabriken i Pedersöre och Kronoby. Då beslutade man att permittera 104 personer och säga upp 23 (av dem slussades 14 in i det så kallade pensionsröret).

Nu väntar en ny, kraftigare sparkur. I går inleddes samarbetsförhandlingar som enligt Mikael Still, direktör för allmänna ärenden, gäller hela personalen. Nautor har i dag 530 anställda.
- Vi siktar på att vidta åtgärder som i något skede - eventuellt - berör alla anställda. I första hand rör det sig om permitteringar.

Kan det bli aktuellt att säga upp folk?
- Om situationen inte förbättras så kan både det ena och det andra komma i fråga.

Orderböckerna på Nautor fylls inte i önskad takt - och det är enligt Still orsaken till att arbetsgivarna och arbetstagarna på nytt sätter sig vid förhandlingsbordet.
- Orderingången har inte varit så kraftig som vi hoppades och trodde. Vi utgick från att utvecklingen skulle vända, men det har den alltså inte gjort. Å andra sidan har marknadsläget blivit bättre, man kan skönja en viss ljusning.
- Det känns schizofrent att inleda nya samarbetsförhandlingar samtidigt som vi för seriösa diskussioner med potentiella kunder.

Italienska Ferragamos intåg på Nautor i slutet av 90-talet var startskottet för en frenetisk expansionspolitik. Under de tre senaste åren har personalen växt med 212 personer, till dagens 530.

Är personalen för stor?
- Ja, det är den. Men det är svårt att säga hur mycket som är permanent och hur mycket som är tillfälligt. Målet är att vi ska ha den besättning som marknadsläget tillåter. På lång sikt ska företaget vara slagkraftigt, säger Still.

På fackligt håll är oron stor.
- Vad som helst kan hända, konstaterar huvudförtroendeman Harald Nordman.

Redan för några år sedan, när italienarna sjösatte sin expansionsstrategi, hissade facket varningsflagg.
- Vi ansåg, och anser fortfarande, att vi växte för mycket och för snabbt. Båtbranschen har alltid varit konjunkturkänslig, och det måste man beakta. Svaret den gången blev att det finns villiga arbetare i Italien…

I fjol omsatte Nautor ?bara? 60 miljoner euro. Rekordåret 2002 var omsättningen 82 miljoner.
Bakom Nautors ekonomiska bekymmer ligger en rad olika faktorer. Mikael Still räknar upp både IT-bubblan (som sprack), terrorattackerna den 11 september, sars, kriget i Afghanistan och den svaga dollarn.

Samarbetsförhandlingarna ska vara avslutade inom sex veckor.

 
< Prev   Next >